Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η Σλοβενία τελείωσε από τα ξημερώματα της Τετάρτης τον βαλκανικό διάδρομο

Οι αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν την Τρίτη το βράδυ ότι από τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα (01.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), δεν θα επιτρέπουν σε μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος της χώρας, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις για «ανθρωπιστικούς» λόγους, με αποτέλεσμα να κλείσει έτσι τελείως ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος.

Η είσοδος στην Σλοβενία θα επιτρέπεται μόνο «στους αλλοδαπούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στην χώρα», σε εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο καθώς και σε μετανάστες που θα επιλέγονται «κατά περίπτωση, για ανθρωπιστικούς λόγους και σύμφωνα με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Λιουμπλιάνα έχει ταχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο πλευρό της Αυστρίας και άλλων βαλκανικών χωρών που επιθυμούν να σταματήσουν ολοκληρωτικά τις μεταναστευτικές ροές. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η αποκατάσταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν προϋποθέτει ότι «η μετανάστευση δεν θα είναι πλέον δυνατή από τον διάδρομο των Βαλκανίων, όπως ήταν μέχρι σήμερα».

Η Σερβία θα εναρμονιστεί με την Σλοβενία

Η Σερβία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικό της υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι «θα εναρμονιστεί» με την απόφαση της Σλοβενίας. Το Βελιγράδι «ενημερώθηκε από την Κροατία ότι η Σλοβενία θα εφαρμόσει από τα μεσάνυχτα ένα νέο καθεστώς εισόδου στην ζώνη Σένγκεν και ότι δεν θα δέχεται μετανάστες χωρίς έγκυρη βίζα και διαβατήριο, κάτι που κλείνει στην πράξη τον βαλκανικό διάδρομο», εξήγησε το υπουργείο.

Η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, εφαρμόζοντας ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Η ποσόστωση αυτή δεν θα ισχύει πλέον, διευκρίνισε η Λιουμπλιάνα.

Οι ανακοινώσεις έρχονται μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό, στο ανακοινωθέν της οποίας αναφερόταν η «λήξη της ακανόνιστης ροής μεταναστών στον Βαλκανικό Διάδρομο».

Πηγή: tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.