Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Νέο αλαλούμ με το χαράτσι στα ακίνητα

Η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού, με την οποία αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια η οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα στον τομέα των εσόδων, είναι για ακόμα μια φορά εμφανής.

Θέμα πρώτο

Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες και ανακοίνωσε επίσημα ότι η καταβολή του χαρατσιού στα ακίνητα θα γίνει και φέτος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυτό δείχνει ότι ουδείς ενδιαφέρεται να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ώστε να μη χρειάζεται η μεσολάβηση της ΔΕΗ για να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους. Δηλαδή, εξακολουθούμε να σηκώνουμε ψηλά τα χέρια στο γεγονός ότι το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει τα έσοδα, που δικαιούται.

Θέμα δεύτερο

Ανακοινώθηκε ότι οι όποιες εξαιρέσεις και πρόνοιες για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες παραπέμπονται για το 2013.
Με δεδομένο, όμως, ότι από του χρόνου θα ισχύσει ένας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα, επί ποιας βάσης θα υπάρξουν ελαφρύνσεις, όταν δεν γνωρίζουμε τίποτα για το πώς θα είναι διαρθρωμένο αυτό το τέλος.

Θέμα τρίτο


Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό. Η καταβολή του τέλους σε πέντε διμηνιαίες δόσεις σημαίνει ότι η αποπληρωμή του θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Μάρτιο.

Δηλαδή, η τελευταία δόση θα καταχωρηθεί στον επόμενο προϋπολογισμό, διευρύνοντας τις αποκλίσεις για την εκτέλεση αυτού της φετινής χρονιάς.

Αν, μάλιστα, σκεφτούμε ότι το μνημόνιο προέβλεπε ότι η έναρξη αποπληρωμής ήταν το Φεβρουάριο - έχουμε πάει, δηλαδή, ήδη πέντε μήνες πίσω -, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψη της τρόικας για το θέμα.

Ζητούμενο, βέβαια, παραμένει το αν τα νοικοκυριά εξακολουθούν να έχουν τη φοροδοτική ικανότητα να πληρώνουν όχι μόνο το συγκεκριμένο τέλος, αλλά και όλο το φορολογικό βάρος, που έχει πέσει πάνω σε ακίνητα και εισοδήματα.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.