Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η αντισύλληψη «σώζει 250.000 γυναίκες κάθε χρόνο»

Χωρίς τις μεθόδους αντισύλληψης, 250.000 επιπλέον γυναίκες θα πέθαιναν σε όλο τον κόσμο από επιπλοκές του τοκετού και των παράνομων αμβλώσεων, εκτιμά μελέτη στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Το 2008, αναφέρουν οι Βρετανοί ερευνητές, 355.000 γυναίκες πέθαναν στη γέννα ή έπειτα από επικίνδυνες και παράνομες αμβλώσεις. Χωρίς την αντισύλληψη, ο αριθμός αυτός θα ξεπερνούσε τους 600.000 θανάτους.

«Αν χρησιμοποιούσαν μεθόδους αντισύλληψης όλες οι γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο που επιθυμούν να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη. ο αριθμός των θανάτων θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 30%» υπολογίζει η ερευνητική ομάδα στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Η αντισύλληψη, επισημαίνει η μελέτη, επιτρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό, ο οποίος με τη σειρά του προσφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στις μητέρες αλλά και στα παιδιά:

«Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο κίνδυνος πρόωρης γέννησης και μικρού σωματικού βάρους κατά τη γέννηση διπλασιάζεται όταν η σύλληψη συμβαίνει εντός έξι μηνών από τον προηγούμενο τοκετό. Τα παιδιά που γεννιούνται εντός δύο ετών μετά τον προηγούμενο τοκετό αντιμετωπίζουν 60% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη βρεφική ηλικία» γράφουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μελέτη δημοσιεύτηκε την παραμονή της Συνόδου του Λονδίνου για τον Οικογενειακό Προγραμματισμό, την οποία διοργανώνει στο Λονδίνο το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 7 δισ. το 2011 και αναμένεται να φτάσει τα 9,3 δισ το 2050 και στα 10 δισ. το 2100. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα προέλθει από τις φτωχότερες χώρες, ειδικά στην Αφρική.



πηγή : in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.