Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Όχι νέα μέτρα το 2012. Το 2013;

Τρεις ώρες διήρκησε η σύσκεψη των πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση στην οποία εξετάστηκαν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ.


Οι πολιτικοί αρχηγοί, που θα συναντηθούν και την επόμενη εβδομάδα, έμειναν μόνοι μόνο τα τελευταία τριάντα λεπτά, αφού τα πρώτα εκατόν πενήντα λεπτά είχαν συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Τελικά, συμφώνησαν να μη ληφθούν μέτρα για το 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι δόθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις για το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 11, 5 δισ. Στο ερώτημα, δε, αν θα γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αν αυτές θα είναι οριζόντιες, απάντησε: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται η άφιξη της τρόικας, θα έχουν βρεθεί και τα 11,5 δισ. Μέχρι τώρα έχουν εξασφαλιστεί περίπου τα 8,5 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο για τη διετία 2013 - 2014, ενώ με τα ισοδύναμα μέτρα και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δε θα γίνει περικοπή στα ειδικά μισθολόγια. Πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι τα μέτρα για τα 3 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο έχουν βρεθεί.

Βενιζέλος: Με ευαισθησία

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στη σύσκεψη στο Μαξίμου κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά τα επόμενα βήματα. Πρώτος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, και αφετηρία για την αναθεώρηση είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Επίσης, θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή για τα άτομα με αναπηρία.

Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού. Συμπλήρωσε, δε, ότι αποφασίστηκε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, να κινηθούν στο ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη ώστε να παρουσιαστεί ο άθλος που πέτυχε η Ελλάδα.

Κουβέλης: Ισοδύναμα

Επιβεβαιώθηκε «άλλη μία φορά» ότι τα όσα συμφώνησαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση ρυθμίσεων του Τειρεσία για να ανασάνει η αγορά, καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012. Και ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις ευπαθείς ομάδες.

«Θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως «αναζητούμε και νομίζω ότι θα εξευρεθούν τα ισοδύναμα για την αντιμετώπιση του ειδικού μισθολογίου».

Κεδίκογλου: Εντός πλαισίου

Η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της προγραμματικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μέριμνα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης και η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, καθώς επίσης και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

«ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΛΕΝΕ ΑΚΟΜΑ»

«Η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση ήταν μια απατηλή προεκλογική υπόσχεση» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας αναφερόμενος στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών ότι «η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου, έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της, αλλά όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, δεν μπορούν ακόμη να τις πουν».

«Ο κ. Σαμαράς μάλλον έχει εκχωρήσει την πρωθυπουργία -που τόσο επίμονα ζητούσε- στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος με διαρροές δεν αποκλείει ακόμη και νέες οριζόντιες περικοπές», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

«Οι συνοπτικές δηλώσεις των κυρίων Στουρνάρα, Βενιζέλου και Κουβέλη, δηλαδή της κυβέρνησης, δεν πρέπει να καθησυχάζουν ούτε έναν εργαζόμενο» δήλωσε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Η λογική που έχουν περί ισοδυνάμων μέτρων είναι μια λογική και πρακτική που θα οδηγήσει σε αφαίρεση και μέρους του μισθού και των συντάξεων και των παροχών σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων» πρόσθεσε.



Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.