Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αν το Facebook ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη στον κόσμο

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη αποτελεί ένα εργαλείο που έφερε νέα δεδομένα στον τρόπο της επικοινωνίας. Οι σχέσεις των ανθρώπων με τους γύρω τους άλλαξαν. Όχι μόνο βοήθησε πολλούς να βρουν φίλους που έχουν χάσει αλλά για πολλούς αποτέλεσε και μέσο για εύρεση εργασίας.


Το Facebook έχει 845 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, εκ των οποίων οι μισοί «συνδέονται» τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Αν ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ινδία.

Τουλάχιστον οι μισοί χρήστες (55%) του διαδικτύου στον κόσμο χρησιμοποιούν το Facebook. Ένα λεπτό στα επτά που περνά ο χρήστης στο διαδίκτυο παγκοσμίως, το αφιερώνει στο Facebook (τελευταία ενημέρωση στοιχείων ComScore).

Οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του Facebook (152,5 εκατομμύρια), ακολουθεί η Ινδία (43,5 εκατομμύρια), η Ινδονησία (43,06 εκατομμύρια), η Βραζιλία (37,9 εκατομμύρια) και το Μεξικό (35 εκατομμύρια), σύμφωνα με τα στοιχεία του socialbakers.com.

Σημειώνεται ότι τo Facebook είναι πρώτο μεταξύ των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν σε όλες τις χώρες, με σπάνιες εξαιρέσεις τη Ρωσία όπου προηγούνται το Odnoklassniki και το VKontakte, και την Κίνα, όπου το Facebook απαγορεύεται, με τον αμερικανικό ιστότοπο να επικαλείται «βασικές νομικές και νομοθετικές δυσκολίες». Τον Οκτώβριο έχασε επίσης την πρωτιά στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Πολωνία, σύμφωνα με το ComScore.

Πάμπλουτοι είναι φυσικά και τρεις από τους τέσσερις ιδρυτές του, αρχίζοντας από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (17,5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικού Forbes του 2011). Ο νεότερός του κατά οκτώ ημέρες Ντάστιν Μόσκοβιτς έχει περιουσία 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Εντουάρντο Σαβερίν έχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Σον Πάρκερ, ιδρυτής του Napster και ένας από τους πρώτους μέντορες του Ζούκερμπεργκ, έχει περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω των μετοχών του στο Facebook.

Όσον αφορά τα στοιχεία του δικτύου, τουλάχιστον 250 εκατομμύρια φωτογραφίες μπαίνουν στον ιστοχώρο καθημερινά και περισσότεροι από 425 εκατομμύρια χρήστες ασύρματων δικτύων επικοινωνίας συνδέθηκαν στο Facebook από φορητές συσκευές το Δεκέμβριο του 2011. Οι χρήστες του Facebook έχουν κατά μέσο όρο 130 «φίλους» των οποίων μπορούν να παρακολουθούν τα νέα στον ιστότοπο. Το Facebook δηλώνει ότι φιλοξενεί τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια σχέσεις φιλίας.

Η πιο δημοφιλής σελίδα του ιστότοπου είναι αυτή της ίδιας της επιχείρησης Facebook που επικοινωνεί με τους χρήστες της, η οποία παρακολουθείται από 60,2 εκατομμύρια οπαδούς. Μετά ακολουθεί η σελίδα ενός ιστότοπου πόκερ με 56,6 εκατομμύρια οπαδούς, αυτή του ράπερ Εμινεμ (52 εκατομμύρια οπαδούς), η σελίδα του YouTube (51,3 εκατομμύρια) και αυτή της τραγουδίστριας Ριάνα (50,3 εκατομμύρια).

Στις 31 Δεκεμβρίου το Facebook είχε 3.200 εργαζόμενους στις 31 Δεκεμβρίου και προγραμματίζει την πρόσληψη «χιλιάδων» άλλων φέτος. Ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε 70 γλώσσες και έχει γραφεία και κέντρα δεδομένων σε τουλάχιστον 20 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.