Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Έσοδα από την αξιοποίηση Υδρογονανθράκων

Στόχος η δημιουργία ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Παρουσιάζοντας στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή, την εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας, με αφορμή την...
προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων για τα «οικόπεδα» (blocks) του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου και ιδιαίτερα αναφερόμενος στον τρόπο αξιοποίησης των αναμενόμενων εσόδων του δημοσίου, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Η διακηρυγμένη θέση της Νορβηγίας ότι οι πετρελαϊκοί πόροι ανήκουν στο Νορβηγικό λαό και ότι αυτοί θα πρέπει να διαχειρίζονται κατά τρόπο που να ωφελείται το σύνολο της Νορβηγικής κοινωνίας, αποτέλεσε το θεμέλιο της διαχείρισης των πετρελαϊκών πόρων των τελευταίων 50 χρόνων. Το 1973 στη Λευκή Βίβλο με τις "10 εντολές περί πετρελαίου" η Νορβηγική Κυβέρνηση και το Νορβηγικό Κοινοβούλιο, συνομολόγησαν ότι οι "πετρελαϊκοί πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας ποιοτικά καλύτερης κοινωνίας σε μια μακροπρόθεσμη βάση".

Οι Υδρογονάνθρακες κάθε χώρας αποτελούν κορυφαίο στοιχείο ορυκτού πλούτου που σχετίζονται άμεσα με τα αντίστοιχα Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα. Ταυτόχρονα, συνιστούν κομβική πηγή εθνικής αναπτυξιακής κι επενδυτικής ανάταξης. Ουσιαστικά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εθνικής προοπτικής των τελευταίων δεκαετιών.

Τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από την αξιοποίηση Υδρογονανθράκων, πρέπει να αποτελέσουν το βασικό στοιχείο ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, που θα στηρίξει σε βάθος δεκαετιών το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, κατά το αντίστοιχο πρότυπο της Νορβηγίας και ταυτόχρονα θα δώσει τεράστια γεωοικονομική ώθηση και αναβάθμιση στη χώρα, μέσα από την επίλυση βασικών προβλημάτων της εθνικής οικονομίας».

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.