Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στο πεδίο των μαχών και οι γυναίκες στρατιωτικοί

Χαλαρώνουν οι κανονισμοί στο στρατό στις ΗΠΑ

Επίσημα παρουσιάζονται στο Κογκρέσο οι νέοι, πιο χαλαροί, κανονισμοί που αφορούν την εμπλοκή των γυναικών, που υπηρετούν στο στρατό, σε μάχες.


Παρόλο που οι γυναίκες μπορούν να πηγαίνουν στα πεδία των μαχών ως πιλότοι ελικοπτέρων, γιατροί, νοσοκόμες ή οδηγοί φορτηγών ανεφοδιασμού, ωστόσο δεν επιτρέπεται σήμερα να υπηρετήσουν σε μονάδες πεζικού που εμπλέκονται σε μάχες. Δεν μπορούν επίσης να υπηρετήσουν σε μονάδες μερικών δεκάδων ανδρών, αλλά μόνο σε ταξιαρχίες.

Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν ότι οι γυναίκες θα μπορούν στο εξής να υπηρετούν σε τάγματα και πλέον περίπου 14.000 θέσεις, που στο παρελθόν αποκλείονταν για τις γυναίκες, στο μέλλον θα είναι ανοιχτές γι΄αυτές.

Οι νέες θέσεις αφορούν κυρίως το στρατό ξηράς και το σώμα των πεζοναυτών, καθώς οι περισσότερες θέσεις στην πολεμική αεροπορία και το ναυτικό είναι ήδη ανοιχτές για τις γυναίκες. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 οι γυναίκες μπορούν επίσης να υπηρετούν και σε αμερικανικά υποβρύχια.

Περίπου 220.000 γυναίκες στρατιώτες υπηρέτησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από το 2001. Πολλές από αυτές βρέθηκαν σε καταστάσεις μάχης, είτε επρόκειτο για ενέδρες ανταρτών είτε για επιθέσεις με νάρκες και αυτοσχέδιες βόμβες. Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου, στους δυο αυτούς πολέμους σκοτώθηκαν 144 γυναίκες και περίπου 900 τραυματίσθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.