Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Αποκάλυψη! Έλεγαν ψέματα για τα επίπεδα ραδιενέργειας

Fukushima nuclearΜια εταιρεία που είχε αναλάβει κάποιες εργασίες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας του σεισμού της 11ης Μαρτίου και του τσουνάμι που ακολούθησε
φέρεται να πίεζε τους εργάτες της να δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια για να μην χάσει το συμβόλαιό της, όπως μετέδωσαν σήμερα αρκετά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbum και άλλα ιαπωνικά μέσα, ένα στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας Bild-Up φέρεται να είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο από περίπου 10 εργαζόμενους να προφυλάσσουν με μόλυβδο τα δοσίμετρα που έφεραν πάνω τους για να υπολογίζουν το ποσοστό της ραδιενέργειας στην οποία εκτίθονταν όταν εργάζονταν στις πιο ραδιενεργές περιοχές του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Στόχος ήταν να δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια ώστε η εταιρεία να μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται στον σταθμό, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι εργάτες είχαν προσληφθεί για περίπου 4 μήνες, μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2011 και του Μαρτίου του 2012, για να μονώσουν τις σωληνώσεις μιας εγκατάστασης επεξεργασίας ύδατος, διευκρινίζει το πρακτορείο Kyodo News.

Το πρακτορείο Jiji και άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι τα ιαπωνικά υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων έχουν ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Πολλοί εργαζόμενοι στην Build-Up δήλωσαν στην εφημερίδα Asahi Shimbun ότι τον Δεκέμβριο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας τους είπε ότι είχε πάνω του ένα περίβλημα από μόλυβδο και τους ζήτησε να κάνουν το ίδιο.

Ο ίδιος εξήγησε στους εργαζόμενους ότι αν δεν έλεγαν ψέματα για τα επίπεδα έκθεσής τους θα έφταναν πολύ σύντομα στο ανώτατο ετήσιο επιτρεπτό επίπεδο των 50 μιλισιβέρτ, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν στην κατοχή τους μια ηχογράφηση της ενημέρωσης αυτής.

Κάποιοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να καλύψουν τα δοσίμετρά τους και παραιτήθηκαν, συνεχίζει η Asahi Shimbun.

Μέχρι στιγμής ούτε το υπουργείο ούτε η Build-Up έχουν κάνει σχόλια για το θέμα.


spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.