Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

«Μέχρι την Κυριακή πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης 10ετίας»

Ολοκληρωμένη χαρακτήρισε τη συμφωνία για το PSI ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι: «Από σήμερα ως το βράδυ της Κυριακής πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, όλα κρίνονται τώρα».


Μιλώντας στης ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ως την συνεδρίαση του Eurogroup που έχει καθοριστεί για την Δευτέρα -αν και είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο αλλαγής αυτής της ημερομηνίας- πρέπει να έχουν διασφαλιστεί οι όροι συμμετοχής των εταίρων της χώρας και του ΔΝΤ, του λεγόμενου OSI (Official Sector Involvement) και προς τούτο πρέπει να κινητοποιηθούν η ΕΚΤ, οι εθνικές τράπεζες και να συζητηθεί το επιτόκιο.

«Για να πετύχουμε το PSI και το OSI πρέπει να συμφωνήσουμε στους όρους του νέου προγράμματος», είπε ο κ. Βενιζέλος και απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος καθώς έπρεπε να απαντήσουν σε μια σειρά διλήμματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε αντίστοιχα διλήμματα καλούνται να απαντήσουν και οι βουλευτές από 16 χώρες καθώς είναι σημαντικό για αυτούς να γνωρίζουν που δανείζουν χρήματα οι χώρες τους, μερικές εκ των οποίων είναι μικρότερες από την Ελλάδα, ενώ σε άλλες το επίπεδο ζωής είναι χαμηλότερο από αυτό που κατέκτησαν οι Έλληνες τις προηγούμενες δεκαετίες».

«Πρέπει να πείσουμε 16 κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τον EFSF, το ΔΝΤ και μια σειρά χώρες που δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την Ελλάδα, όπως η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, αλλά δεν γνωρίζουν και τι ακριβώς σημαίνει να δανείζεις σε μια χώρα 240 δισεκατομμύρια, που είναι ένα ποσό δυσθεώρητου ύψους», είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας σε δραματικό τόνο ότι «οι κερδοσκόποι αναμένουν και οι αγορές πιέζουν».

Όπως είπε: «Όλο το παιχνίδι ξαναπαίζεται από την αρχή αυτές τις τρεις ημέρες. Εκείνο που δεν θέλει ο λαός είναι να πάμε σε αυτό ξανά με ψέματα, μισόλογα και εξωραϊσμούς».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των κοινών ή προνομιούχων μετοχών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό αποτελεί θέμα πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, για την οποία ανέφερε ότι σε «παλαιότερη εκδοχή» του Μνημονίου είχε ζητήσει κοινές μετοχές.

«Ο νόμος που ψηφίσαμε τον Αύγουστο μιλά για κοινές μετοχές», είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας πως «άκουσα σύμβουλο του αρχηγού της ΝΔ να κάνει λόγο για προνομιούχες μετοχές».

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι η άποψη του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών είναι πως ο λαός αφού επωμίζεται το βάρος στήριξης των τραπεζών δικαιούται να απαιτήσει κοινές μετοχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αφού αναλαμβάνουμε το βάρος στήριξης των τραπεζών με 40 δισεκατομμύρια, οι μετοχές πρέπει να είναι κοινές».

Ο κ. Βενιζέλος είπε το κρίσιμο αυτό τριήμερο πρέπει να κλείσουν το ασφαλιστικό και οι επικουρικές συντάξεις, τα εργασιακά, οι στόχοι του 2012 και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα Μνημόνια έχουν έλθει πάλι και τα έχουν όλοι στα χέρια τους, δεν υπάρχει άλλη διαπραγμάτευση από την τωρινή οι δεσμεύσεις της οποίας θα αφορούν την επόμενη Βουλή και τις επόμενες κυβερνήσεις».

Ο λαός δεν πρέπει να γίνει πάλι θύμα, ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν ευθύνες για το πώς φθάσαμε ως εδώ και τώρα λένε ότι μπορούν να αλλάξουν όσα συμφωνηθούν, είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν», ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «έχουμε κι εμείς συμβάλλει στην αλλοίωση των πολιτικών χαρακτηριστικών».

Αναφερόμενος στα περί επιτροπείας είπε: «Δεν θεωρούμαστε αξιόπιστοι και αυτό είναι αδικία και προσβολή για τη χώρα. Η πρόταση για "επίτροπο" υπερέβη τα εσκαμμένα, μεταξύ φίλων και εταίρων τα θέματα τίθενται αλλιώς».

Τέλος, σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία τόνισε ότι: «Το δράμα είναι πως μας αμφισβητούν αυτοί που στο δικό τους όνομα δώσαμε τις μάχες. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με τον έλληνα πολίτη κι αυτό θα γίνει αν του πούμε την αλήθεια τώρα και δεν δειλιάσουμε την τελευταία στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.