Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ποιό είναι το πραγματικό νόημα του γάμου;

Μένεις χρόνια με τον σύντροφό σου, πιθανότατα να έχετε αποκτήσει και παιδάκια αλλά για στεφάνι ή δημαρχείο ούτε που να ακούσετε.

Είστε και οι δύο κατά του γάμου και με θέρμη συνεχίζετε να υποστηρίζετε την άποψή σας με κάθε τίμημα. Μήπως όμως τελικά αντιστέκεστε γιατί απλά δεν έχετε αντιληφθεί το πραγματικό νόημα του γάμου;

Γιατί δεν παντρεύεσαι;

Φίλοι και συγγενείς απορούν και σε ρωτούν για ποιο λόγο παραμένεις ανύπανδρη και γιατί επιτέλους δεν αποφασίζετε με τον καλό σου να επισημοποιήσετε τη σχέση σας με έναν γάμο, πολιτικό ή και θρησκευτικό. Έχεις σκεφτεί άραγε για ποιους λόγους εσύ και ο καλός σου, ακόμη κι άν έχετε δημιουργήσει οικογένεια, αρνείστε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα ή το αναβάλλετε συνεχώς;

Μήπως…

Φοβάσαι την αποτυχία; Ίσως να προέρχεσαι από οικογένεια χωρισμένων γονιών ή βλέποντας τα διαζύγια φίλων και γνωστών να φοβάσαι πως αν παντρευτείς κι ο δικός σου γάμος θα αποτύχει.

Έχεις για μότο σου τη φράση «Κι αύριο ημέρα είναι;»: Αν από τη φύση σου έχεις την τάση να αναβάλλεις τα πάντα, ίσως να το κάνεις και με το γάμο σου. Άλλωστε αυτός είναι και ο πιο συχνός λόγος που τα περισσότερα νέα ζευγάρια παραμένουν ανύπανδρα. Η μια αναβολή φέρνει την άλλη, μπορεί να έρθει και η έλευση ενός μωρού, οι υποχρεώσεις πληθαίνουν και ο γάμος απλά ξεχνιέται…

Η οικονομική κρίση χτύπησε κι εσένα; Μια μείωση στον μισθό τον δικό σου ή του καλού σου, μια απόλυση ή ακόμη και η αβεβαιότητα που επικρατεί αυτήν την εποχή σας δημιουργούν άγχος και η οργάνωση ενός γάμου μόνο περιττή πολυτέλεια θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Δε θέλεις επισημότητες κι εορτασμούς; Παντα θεωρούσες το γάμο και τα παρελκόμενά του περιττό έξοδο αλλά και καταναγκαστικό έργο. Ποτέ δε σου άρεσαν τα πάρτι ή οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ενώ μόνο στην ιδέα μια γαμήλιας δεξίωσης ή ενός παραδοσιακού γλεντιού σε πιάνει πονοκέφαλος.

Πιστεύεις πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Αυτή είναι και η πιο συχνή δικαιολογία των ζευγαριών που επιλέγουν να συμβιώσουν και να αποκτήσουν οικογένεια δίχως να παντρευτούν. Φοβάσαι πως μια επίσημη δέσμευση θα κατέστρεφε την μαγεία και τον έρωτα, κάτι που φυσικά δε θέλεις και γι’ αυτό αντιστέκεσαι σθεναρά.

Και γιατί ίσως θα έπρεπε να το αποφασίσεις;

1. Για να νιώσεις την μαγεία της πρότασης

Είτε η πρόταση γάμου καθόλα ρομαντικά σε μια γόνδολα στη βενετία ή στη μαγευτική πόλη του φωτός και του έρωτα, το Παρίσι, είτε έρθει αναπάντεχα την ώρα που πλένεις τα πιάτα και κάνεις τις δουλειές του σπιτιού το μόνο σίγουρο είναι πως θα πετάξεις από χαρά. Ακόμη κι αν μένεις χρόνια με τον σύντροφό σου κι έχετε ήδη αποκτήσει παιδάκια, μια πρόταση γάμου σίγουρα θα σε λυγίσει και θα κάνει τα ματάκια σου να κλαίνε από χαρά. Μόνο και μόνο στο άκουσμα της «μαγικής» φράσης «Θα με παντρευτείς» αναδύονται απερίγραπτα συναισθήματα και συγκινητικές αναμνήσεις.

2. Για να γιορτάζεις μια επέτειο με σημασία και συμβολισμό
Καθώς μεγαλώνουμε είναι σημαντικό να έχουμε ένα λόγο για να ανανεώνουμε τους όρκους αγάπης μας, κι η επέτειος του γάμου είναι μια καλή ευκαιρία για να το κάνουμε. Σίγουρα η ημέρα που ένα ζευγάρι αποφασίζει να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου είναι πολύ πιο βαρύνουσας σημασίας από ημέρα γνωριμίας που πιθανότατα να μη θυμάστε καν.

3. Για να επισφραγίσεις τον έρωτα και την αγάπη
Ο γάμος δεν σκοτώνει τον έρωτα, τον βεβαιώνει. Κανείς δεν μπορεί φυσικά, ούτε και ένας γάμος να αποτρέψει ένα πιθανό χωρισμό, αυτό όμως δε σημαίνει πως θα τον προκαλέσει. Άλλωστε, μετά από την ένωση δύο ανθρώπων κι εσύ κι ο αγαπημένος σου θα είστε σίγουροι για τα βαθιά και ειλικρινά συναισθήματα του ενός για τον άλλο, βάζοντας τέλος στην αμφιβολία και την καχυποψία αφού εκατέρωθεν επιλέξατε με τον τρόπο αυτό να βεβαιώσετε και να αποδείξετε έμπρακτα την αγάπη σας.

4. Για να λάβεις ικανοποίηση βλέποντας την ευτυχία στα πρόσωπα των αγαπημένων σου
Το όνειρο των περισσοτέρων γονιών είναι να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια της εκκλησίας. Αν βέβαια δεν τα πηγαίνεις καλά με τη θρησκεία και τα μυστήρια ή αν επιθυμείς κάτι λιγότερο τελετουργικό, θα μπορούσαν να συμβιβαστούν με την ιδέα ενός πολιτικού γάμου, δύσκολα όμως θα δέχονταν ή θα ευχαριστιούνταν την συμβίωση σαν στάση ζωής. Ακόμη κι αν το παράπονό τους δεν στο εκφράζουν έντονα αλλά αντίθετα επιλέγουν να είναι διακριτικοί, η απόφασή σου αυτή πιθανότατα να τους πληγώνει.

Κι επειδή η ζωή είναι μικρή και ο χρόνος κυλάει γρήγορα, αν έχεις βρει τον άνθρωπο με τον οποίο θέλεις να μοιραστείς τη ζωή σου και να αποκτήσεις οικογένεια, ίσως θα ήταν καλό να μην τους αφήσεις να φύγουν με το παράπονο. Η λάμψη στο πρόσωπό τους, η συγκίνηση και η χαρά που θα νιώσουν και τα δάκρυα ευτυχίας που θα κυλούν στο πρόσωπό τους αξίζουν πραγματικά μια θυσία από την πλευρά σου.

5. Γιατί έχεις ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου ή στα παιδιά σου
Μπορεί τα φαινόμενα κοινωνικού στιγματισμού να έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει. Ακόμη και σήμερα, η άγαμη μητέρα αλλά και τα παιδιά της αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο σε κοινωνικό αλλά και νομικό επίπεδο. Μήπως λοιπόν να έβαζες λίγο νερό στο κρασί σου;
Και το πιο σημαντικό…

6. Γιατί θα έχεις καταλάβεις το πραγματικό νόημα του γάμου
Το νόημα που προσδίδει ο καθένας στο γάμο είναι μάλλον ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο γάμος:
* Δεν είναι συμβιβασμός αλλά αποτελεί στάση ζωής.
* Δεν είναι απλά ένα φύλλο χαρτί με δύο υπογραφές. Είναι επιλογή, απόφαση κι έμπρακτη απόδειξη των συναισθημάτων μας.
* Αποτελεί συμφωνητικό αγάπης κι αφοσίωσης κι εξέλιξη της σχέσης σε ένα υψηλότερο επίπεδο, αποδεικνύοντας την ξεκάθαρη επιλογή μας να ζήσουμε με έναν άνθρωπο και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την δημιουργία οικογένειας.
* Δεν αλλάζει κάτι στη σχέση μας, ούτε φέρνει την ευτυχία και πρακτικά αποτελεί μοναχά ένα κοινωνικό γεγονός. Ωστόσο, τα νοήματα και οι συμβολισμοί του είναι τόσο δυνατά που αξίζουν το ρίσκο και την προσπάθεια, ακόμη κι αν η πορεία μας διαψεύσει.
Να παντρευτεί λοιπόν κανείς ή να μην παντρευτεί; Αν και ο γάμος είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, εμείς συμβουλέυουμε να αφήσεις ενδοιασμούς κι αντιστάσεις και να το κάνεις το μεγάλο βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.