Ένας από τους παράγοντες που συχνά συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία είναι η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού. Ο βασικός λόγος που υφίσταται αυτή η συσχέτιση είναι η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων που επιλέγουμε εκτός σπιτιού σε λιπαρά και θερμίδες.
Όπως πάντα βέβαια, η αλήθεια βρίσκεται περίπου στη μέση. Σαφώς το έτοιμο φαγητό συνήθως είναι πλουσιότερο κυρίως σε λιπαρά και κατ’ επέκταση σε θερμίδες, ωστόσο παντού και πάντα υπάρχουν και πιο σωστές ή υγιεινές επιλογές, οπότε η ευθύνη ανήκει και στον ίδιο τον καταναλωτή.
Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής και εργασίας οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού. Η συνήθεια αυτή μάλιστα φαίνεται να είναι πιο συχνή για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Σε μία έρευνα που διεξήγαγε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων το 2004 βρέθηκε ότι οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) καταναλώνουν έτοιμο φαγητό κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα, ενώ οι κάτοικοι μικρότερων περιφερειακών πόλεων περίπου μία φορά/ εβδομάδα.
Εξετάζοντας περαιτέρω το θέμα, σε μία άλλη έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου βρέθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν έτοιμο φαγητό τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, προσλαμβάνουν ημερησίως περίπου 250 θερμίδες περισσότερες, σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολουθούν τις ίδιες συνήθειες. Αυτή η διατροφική συμπεριφορά φαίνεται συνεπώς ότι πράγματι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Υπάρχουν ωστόσο παράγοντες που δεν έχουν ερευνηθεί και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αν τα άτομα που καταναλώνουν συχνά έτοιμο φαγητό αλλά καταφεύγουν σε πιο υγιεινές επιλογές, έχουν τον ίδιο κίνδυνο να αυξήσουν το βάρος τους, σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν έτοιμο φαγητό πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τις επιλογές που έχει ο καταναλωτής όσον αφορά στο έτοιμο φαγητό και πώς μπορεί να επιλέξει σωστότερα ώστε να ελέγξει το σωματικό του βάρος. Οι συνήθεις επιλογές περιλαμβάνουν το «ελληνικό παραδοσιακό» σουβλάκι, την κλασική «ιταλική» πίτσα, τρόφιμα τύπου “fast food”. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε έξυπνα, ώστε να αποφύγουμε τις εναλλακτικές με πολλά λιπαρά και θερμίδες, ή τουλάχιστον να τα περιορίσουμε.
Το σουβλάκι, όπως συνηθίζεται να το αποκαλούμε, είναι μια προσφιλής συνήθεια στη χώρα μας, την οποία μπορούμε να μετατρέψουμε τελικά σε υγιεινή επιλογή. Αντί για την κλασική παραγγελία «2 πίτες με γύρο και 1 μερίδα πατάτες τηγανιτές», επιλέξτε μία αλάδωτη πίτα με κοτόπουλο (κατά προτίμηση) ή χοιρινό χωρίς πατάτες τηγανιτές και μία σαλάτα στην οποία προσθέστε οι ίδιοι το ελαιόλαδο. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να γλυτώσετε τουλάχιστον 500 θερμίδες και να κερδίσετε ένα πιο πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, με βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.
Μία άλλη συχνή επιλογή έτοιμου φαγητού αποτελεί η πίτσα. Έχετε αναρωτηθεί άραγε ποτέ γιατί στην Ιταλία, όπου «γεννήθηκε» η πίτσα, έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας; Αν και βέβαια αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος, η αλήθεια είναι ότι η ιταλική πίτσα είναι τελείως διαφορετική από την ελληνική, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο την καταναλώνουν.
Επιλέξτε λοιπόν μία πίτσα με λεπτή ζύμη και περιοριστείτε σε μια λιτή γέμιση με τυρί και λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα κ.α.). Επιπλέον, μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε και σαλάτα στο γεύμα σας, ώστε να χορτάσετε με μικρότερη ποσότητα (καταναλώστε τη μισή ποσότητα από αυτή που συνήθως τρώγατε) και να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά 300 τουλάχιστον.
Πηγή: Newsbeast
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Από το Blogger.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου