Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Διώκεται νομικά η "πόρτα" στα κέντρα διασκέδασης


Ως παραβατική συμπεριφορά στην οποία η αστυνομία δύναται να επέμβει αν υπάρξει καταγγελία χαρακτηρίζεται η απαγόρευση της εισόδου (η λεγόμενη πόρτα) σε μπαρ, ή γενικότερα σε κέντρα διασκέδασης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής αστυνομίας που δημοσιεύτηκε και μέσω του ειδικού λογαριασμού της, στο twitter, η συγκεκριμένη πρακτική διώκεται και ποινικά και αστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

"Το θέμα αυτό στο γενικό του πλαίσιο, πρόκειται για ζήτημα, το οποίο εξετάζεται από την Αστυνομική Αρχή που θα κληθεί και θα επιληφθεί, ως συγκεκριμένο κάθε φορά συμβάν και με βάση τις εκάστοτε συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά που θα της αναφερθούν ή θα διαπιστωθούν από την ίδια.

- Ως συγκεκριμένη πράξη, η απαγόρευση εισόδου σε κατάστημα, σύμφωνα με δικαστηριακή νομολογία παρουσιάζει ενδιαφέρον, τόσο από ποινικής πλευράς, όσο και από πλευράς αστικού δικαίου.

? Από ποινικής πλευράς, εφόσον ο παθών, δια της συγκεκριμένης πράξης, αισθανθεί καταφρόνηση και ότι προσβάλλεται η τιμή του με έργο δύναται, από πλευράς Ποινικού Δικαίου, να υποβάλλει έγκληση για εξύβριση (άρθρο 361 Π.Κ.), σε βάρος του υπαιτίου.

? Από πλευράς Αστικού Δικαίου, εφόσον με την πράξη αυτή προσβλήθηκε η προσωπικότητα του ενδιαφερομένου και ένοιωσε ότι αποτέλεσε σε βάρος του μειωτική διάκριση, αυτό συνιστά αδικοπραξία (άρθρο 914 Α.Κ.), παρέχοντας σε αυτόν αξίωση για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη (άρθρα 57-59 Α.Κ.). Η ικανοποίηση συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα ή σε οτιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις (Σχετική τυγχάνει ή υπ’ αριθ. 23238/2006 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης )", καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλλον λοιπόν οι "πορτιέρηδες" και οι εντολοδόχοι τους καταστηματάρχες, θα πρέπει να γίνουν πιο πράοι και να ρίξουν νερό στο κρασί τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.