Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Μείωση στην παραγωγή ποτών και αναψυκτικών
Πτώση παρουσίασε το 2010 για τρίτο συνεχόμενο έτος, η παραγωγή ποτών.
Η συρρίκνωση της παραγωγής το περασμένο έτος ανήλθε σε σχεδόν 8% και αφορά κυρίως τα αναψυκτικά και τις μπίρες, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού όγκου της εγχώριας παραγωγής ποτών. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια παρουσίασε πτώση και η παραγωγή εμφιαλωμένων νερών.
Οι μεταβολές που σημειώθηκαν στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας ποτών αντανακλούν την περιστολή των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς και τα μειωμένα έσοδα από την τουριστική κίνηση.
Μείωση του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, κατεγράφη και στις πέντε κατηγορίες προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η συνολική παραγωγή ποτών στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, κατά 7,8%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 3,9%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 4,8%, σε σχέση με το 2008.
Η πτωτική πορεία κατά το 2010 εκδηλώθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό μετά το πρώτο τετράμηνο, καθώς σε αυτό το διάστημα η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 3,3% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα τον Δεκέμβριο η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 13,3%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 μειώθηκε κατά 0,9% η παραγωγή του υποκλάδου των μεταλλικών και αεριούχων εμφιαλωμένων νερών. Συγχρόνως, μειώθηκε η παραγωγή των αναψυκτικών και συναφών μη αλκοολούχων ποτών κατά 11,3% και των αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών (ούζο, τσίπουρο, μπράντι, λικέρ) κατά 0,6%. Επίσης, μειώθηκαν κατά 7,5% η παραγωγή μπίρας και κατά 8,2% η παραγωγή οίνων.
Η παραγωγή του κλάδου των ποτών αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 6% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Από το Blogger.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου