Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Άφαντα από το Αιγυπτιακό Μουσείο αγάλματα του Τουταγχαμών και άλλα εκθέματα
Συνολικά 18 αντικείμενα, ανάμεσά τους αγάλματα του Τουταγχαμών, του Ακενατόν και της Νεφερτίτης, έκαναν φτερά...
από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου στη διάρκεια των ταραχών που οδήγησαν στην αποχώρηση του Μουμπάρακ.
Στις 28 Ιανουαρίου, την ώρα που οι διαδηλωτές συγκρούονταν με την αστυνομία και έβαζαν φωτιά στα αρχηγεία του κυβερνώντος κόμματος στην πλατεία Ταχρίρ, ομάδα αγνώστων κατέβηκε με σχοινιά από τη γυάλινη οροφή του γειτονικού μουσείου.
Περίπου 70 εκθέματα, τα περισσότερα αγαλματίδια, είχαν βρεθεί σπασμένα τις προηγούμενες μέρες, μέχρι την Κυριακή όμως παρέμενε άγνωστο αν κάτι έλειπε από τις προθήκες.
Η πλήρης απογραφή έδειξε ότι απουσιάζουν 18 εκθέματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Ζαχί Χαουάς.
Η σημαντικότερη από τις κλεμμένες αρχαιότητες είναι ένα ασβεστολιθικό άγαλμα του Ακενατόν (Αμενόφις IV), του «αιρετικού» φαραώ που προσπάθησε να καθιερώσει το μονοθεϊσμό στην Αίγυπτο τον 14ο π.Χ αιώνα.
«Αυτό είναι το σημαντικότερο από καλλιτεχνική άποψη» σχολίασε ο διευθυντής του μουσείου Τάρεκ ελ-Αγουάντι.
Απόν είναι επίσης ένα επιχρυσωμένο ξύλινο άγαλμα του Τουταγχαμών, γιου του Ακενατόν, το οποίο αναπαριστά το νεαρό βασιλιά της 18ης Δυναστείας να μεταφέρεται στα χέρια μιας θεότητας (ένθετη αριστερά).
Λείπουν επίσης κομμάτια ενός δεύτερου αγάλματος του Τουταγχαμών με το βασιλιά να κραδαίνει ένα καμάκι όρθιος σε μια βάρκα (ένθετη δεξιά). «Έχουμε τη βάρκα και τα πόδια του βασιλιά, λείπουν όμως άλλα τμήματα του σώματός του» ανέφερε ο διευθυντής του μουσείου.
Τα υπόλοιπα κλοπιμαία είναι ένα άγαλμα της Νεφερτίτης, συζύγου του Ακενατόν, το μπούστο μιας πριγκίπισσας κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο, το αγαλματίδιο ενός λόγιου από την Αμάρνα, ένας σκαραβαίος που συνόδευε κάποιο νεκρό στον άλλο κόσμο, και 11 ταφικά αγαλματίδια του ευγενούς Γιούγια.
«Ψάχνουμε παντού -γύρω από το μουσείο, έξω, πάνω στη στέγη και στο σημείο από το οποίο μπήκαν οι κλέφτες» ανέφερε ο διευθυντής του μουσείου.
Ευτυχώς, οι εισβολείς δεν μπήκαν στη σιδερόφρακτη αίθουσα όπου βρίσκεται η χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών και άλλα εκπληκτικά κτερίσματα από τον τάφο του στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι, στις 11 Φεβρουαρίου, κλέφτες παραβίασαν αποθηκευτικό χώρο στη βασιλική νεκρόπολη του Ντασούρ, νότια του Καΐρου, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν απουσιάζουν αντικείμενα.
Το Αιγυπτιακό Μουσείο παραμείνει κλειστό και φρουρούμενο, και καταβάλλονται προσπάθειες να ενισχυθεί η ασφάλεια του χώρου.
Οι αιγυπτιακές αρχές είχαν δεχθεί επικρίσεις για ελλιπή μέτρα ασφάλειας μετά την κλοπή ενός πίνακα του Βαν Γκογκ από μουσείο του Καΐρου τον Αύγουστο.
Όπως είχε μεταδώσει το Reuters λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ταραχών, μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο, μεταξύ τους και το Βρετανικό Μουσείο, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό τυχόν κλεμμένων εκθεμάτων από την Αίγυπτο που έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Από το Blogger.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου