Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011
Nέα διάψευση σεναρίων περί αναδιάρθρωσης χρέους
Σε διάψευση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους προέβη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Παρίσι, στο περιθώριο του Συμποσίου με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής για τους όρους της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθούν στις επόμενες εβδομάδες.
«Δεν είναι φιλανθρωπία η βοήθεια σε Ελλάδα και Ιρλανδία»
Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμπόσιο, o κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις πρωτοβουλίες τις οποίες πρέπει να λάβει η Ευρώπη, ιδίως για το κεφάλαιο της ανάπτυξης.
«Δεν είναι φιλανθρωπία η βοήθεια, που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης αφορά όλους και με τη ρύθμιση εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ισοτιμία.
«Το ευρωομόλογο θα προσφέρει ευημερία»
Ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φερεγγυότητας των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική οικονομία, για την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και περισσότερης εργασίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «δεν θα πρέπει να αναβάλει τη μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη».
«Πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανάπτυξης και των σχετικών πολιτικών με τα απαραίτητα εργαλεία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.
Ανάμεσα στα «εργαλεία» της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε τους «πράσινους φόρους» και τα ευρωομόλογα, που θα δώσουν αυτονομία στις αγορές. «Μία δυναμική ΕΕ θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και να παίξει ρόλο στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προεδρία της Γαλλίας στο G20, δηλώνοντας υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει η χώρα.
Κάλεσε την Ευρώπη να παίξει τον ρόλο, που της αξίζει διεθνώς. «Εάν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο κόσμο, δικαιότερο, δημοκρατικότερο και πράσινο για τους πολίτες μας στον πλανήτη ολόκληρο», είπε.
Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε: «Η Ελλάδα περνάει μία δύσκολη περίοδο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η κρίση γίνεται μία ευκαιρία αλλαγής για εμάς, για την ευμάρεια του λαού μας. Εύχομαι η ελληνική κρίση να γίνει μια ευκαιρία και για την Ευρώπη».
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Από το Blogger.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου