Σάββατο 24 Ιουλίου 2010
Συστάσεις Τρισέ για την ανάκαμψη
Σαφή προειδοποίηση στις κορυφαίες βιομηχανικά ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη απηύθυνε χθες ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους τώρα και όχι αργότερα για να σταθεροποιήσουν τη σημερινή ευάλωτη ανάκαμψη.
Δεν είναι τυχαίο που ο Τρισέ επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να μιλήσει εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις ΗΠΑ σε σχόλια που έκανε στη βρετανική εφημερίδα FT, λίγες μόλις ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Επεσήμανε ωστόσο ότι τα μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών θα πρέπει να συνοδευθούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε οι κορυφαίες βιομηχανικά ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη να γίνουν περισσότερο αποδοτικές.
Μάλιστα, ο διοικητής της ΕΚΤ έδωσε προτεραιότητα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών έναντι των κρατικών μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στους πολιτικούς και στους κεντρικούς τραπεζίτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας που έχουν κατά καιρούς προειδοποιήσει ότι μία βιαστική απόσυρση των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία.
«Αυτή είναι η στιγμή για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Η επιδείνωση των δημοσιονομικών που βιώνουμε είναι άνευ προηγουμένου σε μέγεθος και σε γεωγραφική εμβέλεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τρισέ εξήγησε ότι η σταθεροποίηση των δημοσιονομικών θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη για διάφορους λόγους: πρώτον, όταν συνοδεύεται από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά μείωση των δαπανών, δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία, όπως άλλωστε έχει δείξει και το παρελθόν και δεύτερον, τα αυξημένα επίπεδα δανεισμού ίσως να αποτρέψουν τους αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν έκτακτα μέτρα στήριξης στο μέλλον για την αντιμετώπιση νέων κρίσεων.
Παράλληλα, η Κομισιόν έδωσε χθες την άδεια στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να παρατείνουν τα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών τους και μετά το τέλος του 2010, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν έχει σχέση με τα «τεστ αντοχής» στα οποία υποβλήθηκαν 91 τράπεζες της Ευρωζώνης. «Ο χρόνος της συγκεκριμένης είδησης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημοσιοποίηση των τεστ», είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Από το Blogger.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου